De wondere wereld van het zwangerschapsverlof

De wondere wereld van het zwangerschapsverlof

Het verlof rondom zwangerschap en bevalling heet 'zwangerschapsverlof' voor de bevalling en bevallingsverlof na de bevalling, maar in de volksmond heet het simpelweg 'zwangerschapsverlof'. In Nederland is het verlof in totaal momenteel zestien weken, al zijn er ideeën om dat in navolging van bijvoorbeeld Scandinavische landen drastisch te verlengen. Ook voor vaders.

Zestien weken

De huidige situatie is dat vrouwen recht hebben op zestien weken zwangerschapsverlof. Het verlof begint uiterlijk vier weken voor de uitgerekende bevallingsdatum, maar mag ook ingaan zes weken voor die datum. De totale duur van het verlof verandert niet. Wordt de baby voor de uitgerekende datum geboren, dan telt die datum en wordt het verlof navenant verdeeld. Is de bevalling later dan de uitgerekende datum? Dan worden de dagen tussen de uitgerekende en werkelijke datum bij het verlof opgeteld, zodat er dus een langer verlof is.

Het kan ook anders

Ingewikkelder wordt het als de moeder de weken zwangerschapsverlof flexibel op wil nemen. Dit is het deel van het verlof dat overblijft na zes weken na de bevallingsdatum. Dit deel kan worden verspreid over een periode van maximaal dertig weken; de totale duur van het verlof verandert niet. Heeft het kind langer dan een week in het ziekenhuis gelegen, dan kan het zwangerschapsverlof maximaal tien weken langer duren. Een tweeling geeft eveneens recht op een langer verlof, al is dat niet twee keer zo lang. Een meerling betekent in de regel twee tot vier weken extra.

Overzicht!

Al met al kan de flexibiliteit rondom het zwangerschapsverlof een werkgever hoofdbrekens bezorgen als hij het overzicht verliest. Duidelijkheid is voor werkgever, collega's en uiteraard de kersverse ouders geen overbodige luxe. Ons antwoord: de VerlofApp.

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor onze nieuwsbrief: