Vakantiedagen over bij ontslag
Aan het eind van een dienstverband hebben werknemers vaak nog vakantieuren over. Moeten deze vanantiedagen alsnog opgenomen worden of moet de werkgever deze dagen uitbetalen? En hoeveel is één vakantiedag dan waard?
Opnemen of uitbetalen?
De werknemer heeft zelf de keuze om vakantiedagen alsnog op te nemen of te vragen om deze uit te laten betalen. Als werkgever kan je de werknemer dus niet verplichten om deze dagen alsnog vrij te nemen.
Alle vakantieuren die aan het eind van een dienstverband nog over zijn, moeten door de werkgever uitbetaald worden. Dit kunnen dus wettelijke of bovenwettelijke vakantieuren zijn, zolang ze nog niet verlopen zijn.
Hoeveel vakantie moet ik uitbetalen?
In de wet is geregeld dat de vergoeding voor een niet gebruikte vakantiedag even hoog is als het bedrag van het laatst verdiende loon voor één dag. Met andere woorden, één vakantiedag staat gelijk aan één dag loon. Dit loon bevat naast de standaard vergoeding voor een dag werken ook eventuele extra's die een werknemer krijgt. Denk hierbij aan vakantiegeld, een dertiende maand en zelfs variabele bonussen.
Hoeveel uur heeft een werknemer nog over?
Het kan een flinke puzzel zijn om uit te rekenen hoeveel vakantie er nog overblijft bij het einde van een dienstverband. Als een medewerker uit dienst treedt moet je als werkgever kunnen aantonen op hoeveel vakantie hij of zij nog recht heeft.
De VerlofApp helpt bedrijven om dit inzichtelijk te maken. In de applicatie wordt precies bijgehouden hoeveel uur een medewerker ontvangen heeft, welke uren verlopen zijn en hoeveel uur er na ontslag dus nog over is. Dat maakt het afronden van een dienstverband in elk geval een stuk eenvoudiger!